El 9 Esportiu

Avui ha sortit el primer diari esportiu pensat i escrit en català. És una gran notícia. Feia falta. A més, amb temps com els que vivim, també és una aposta arriscada i s’ha de celebrar. Però no tot són flors i violes, des del meu punt de vista prenent com a referència el món digital. 

Tot i que segons què no, com a informàtic, prefereixo els suports digitals. Ja molt i molt que no compro un diari; de fet, no en recordo la darrera ocasió. Els suports digitals són més instantanis, més ames i més còmodes. Fins i tot, més fàcils de guardar, compartir i, la majoria de vegades, gratuïts. És per això que, avui, al matí m’he disposat a llegir el nou el9.cat. Primera sorpresa que no m’ha agradat: no m’hi he pogut subscriure per rss. 

Hi ha diverses eines del núvol que en faciliten molt les coses. Una d’elles, els lectors rss. Jo utilitzo i recomano el Google Reader. Et pots subscriure a un munt de mitjans i ho reps tot al GReader. Així de fàcil; no cal que et connectis a totes les pàgines web per llegir els titulars i/o notícies. Si t’interessa el titular o la part de la notícia, hi accedeixes; si no, tot això que t’estalvies. És per això que, com a d’altres mitjans, tenia la intenció de subscriure’m a el9.cat. No ha estat possible i és una pena. Els seus grans competidors (elmundodeportivo.com i l’sport.es) sí que disposen d’aquesta opció; és més ambdós mitjans tenen l’opció de subscriure’s per temes i no cal que et baixis tots els titulars. 

Segona sorpresa que m’he endut i tampoc m’ha agradat: per llegir les notícies, m’invita a abonar-me per poder-ho fer. O m’abono o em retorna a la portada. Novament, els seus competidors, el contingut és lliure. 

Desconec si és una bona estratègia o no. Com a simple usuari, no m’acaba de convèncer si el que volen és guanyar-se un mercat. Crec que ho haurien de posar més fàcil. Comparant-ho amb d’altres mitjans esportius tenim que els que hi ha i tenen el mercat guanyat, ofereixen els continguts gratuïtament i t’hi pots subscriure per rebre les notícies a través d’un lector rss. Comparant-ho amb d’altres mitjans recentment apareguts (ara.cat) i que també calia que es guanyessin els lectors, tenim que ofereixen els seus continguts gratuïtament amb un matís: opinió. En aquest cas, t’has de subscriure com a mínim a l’opció premium (gratuït), que et permet llegir fins a 3 articles d’opinió al dia. Per la resta d’opinions, o compres el diari al quiosc o fas una subscripció pagant. Ho trobo una bona opció si el que es vol és posar la mel a la boca i temptar a possibles clients. 

El cas d’el9.cat és diferent. No tenen un mercat digital guanyat, no pots accedir als continguts digitals, ni tampoc subscriure-s’hi per rebre-ho com vulguis (potser una cosa va lligada amb l’altra i si fas un abonament podràs rebre-ho). Els desitjo el millor perquè, com deia, prefereixo llegir i informar-me en català. Molta sort, de veritat que espero que l’aposta surti bé.

Comentaris