Touch

Hi ha sèries televisives i sèries televisives. No dic res de nou. Tot va començar fa setmanes quan, passant un cap de setmana a Andorra, vaig veure el tràiler d’una sèrie: Touch. El podeu veure al Youtube amb el nom de Touch - Trailer (HD) starring Kiefer Sutherland

Només de veure el tràiler, vaig pensar que aquesta sèrie prometia i l’havia de veure. No anava errat. No crec que exageri gens, si dic que és la millor sèrie (fins al darrer episodi que he vist) que he vist mai. Vagi per endavant que no he vist cap de dues de les sèries més populars darrerament: House i Lost. El joves i l’Escurçó negre també eren molt bones però, d’aquesta índole, només la primera temporada de Fringe estaria mitjanament a l’altura. 

No us diré res que no us pugui dir. La sèrie va d’un nen autista que intenta comunicar-se amb el seu pare. El nen -si la veieu us fareu un fart de sentir “Jake!”- és capaç d’interpretar un bonic, irracional i misteriós nombre. Un nombre tant espectacular que des dels egipcis que està de moda. Aquest nombre és el phi, nombre d’or o nombre auri. Trobareu informació per Internet i se n’han escrit diversos llibres. 

Diuen, que les piràmides d’Egípte estan fetes amb la proporció Àurea. També el Partenó. Els espirals del nautilius, la disposició dels pètals de les flors, de les pinyes o gira-sols. És un nombre que el trobem en la natura. També, diuen, que del cap al melic i del melic als peus, està en proporció Àurea. Certament, espectacular. Aquest nombre és 1.618 i un seguit infinit de nombres més; a l’estil pi. També guarda una relació amb la sèrie de Fibonacci, doncs quan més grans agafem dos nombres correlatius de la sèrie de Fibonacci, més s’aproxima a phi. 

Bé, tampoc em vull esplaiar amb aquest tema. És només un exemple que sembla que moltes de les coses que passen en la natura, passat, present i futur, es poden explicar a través d’aquest nombre. Jake -el protagonista de la sèrie- és capaç d’entendre-ho a ull nu i llegir-ne el significat. Per entendre’ns, quan veiem 1+1, automàticament veiem 2; o, de manera semblant, quan veiem 1 + x = 2, sabem de seguida que x = 1. Jake li passa quelcom semblant però amb fets que estan lligats en el passat, present i futur. D’alguna manera, veu els valors de les x o el resultat de la suma de diverses situacions. Sap lligar, conèixer, els fets a través dels fets. Fets que, s’expliquen, com moltes coses, a través de les matemàtiques i, més concretament, amb el nombre phi. No sé si m’he explicat del tot. Si la veieu ho entendreu. Causa - efecte. Així de senzill. 

Però la sèrie va un punt més enllà. Molts coneixereu aquella teoria que diu que tothom es coneix amb un màxim de 6 graus. És a dir, entre un i qualsevol persona del món, t’hi pots arribar a connectar mitjançant 6 intermediaris. La feina de Jake, és aquesta. Aïllant les x i interpretant el que ocórrer, la seva missió és tancar cercles. Fascinant. 

El guionista de la sèrie és el mateix de Heros; sèrie que també va donar molt de si. Certament, és un gran guionista i la seva capacitat d’imaginació és admirable i espectacular. A més de tenir l’encert de tancar cercles que a priori no tenen cap mena de relació, toca un tema tant delicat com l’autisme. I si per tot això no n’hi hagués prou, tracta amb persones i amb històries de persones (no confondre amb gent), de manera que amaga una tendresa i sensibilitat que fa pujar les emocions. 

Francament, us la recomano. Per cert, després de llegir un llibre sobre el nombre phi, una de les coses més intrigants que m’ha quedat és una qüestió que el llibre es formula. Us imagineu si el nostre sistema matemàtic s’hagués vesat en fluids o gasos en comptes de sòlids? Molt senzill, tots acceptem que 1 + 1 = 2 però, no passa el mateix amb dues gotes d’aigua (fluids) o amb dos núvols (gasos); en ambdós casos 1 + 1 = 1. Potser no té cap importància però, us imagineu alguna civilització d’alguna de les galàxies que basi les seves matemàtiques sobre aquesta teoria? Tota la matemàtica apresa perdria part del seu sentit.

Comentaris