Glòries Vigatanes: altres Glòries Vigatanes

Fins aquí hi hauria el recull escollit de Glòries Vigatanes pròpiament. Tanmateix, deixeu-me dir que a la meva particular tria que conforma un llibre també hi tinc recollides les següents figures. De seguida entendreu per què en faig esment.
  1. Andreu Febrer, primer traductor en vers de la Divina Comèdia de Dante i servidor de dues dinasties de reis: el llinatge del Casal de Barcelona, i el dels Trastàmara. Fou home de confiança de Joan I el Caçador, Martí l’Humà, Martí el Jove, Violant de Bar, Ferran d’Antequera, i Alfons IV el Magnànim.
  2. Guillem Caçador, bisbe de l’Alguer i auditor de la Rota Romana. Nissaga d’uns quants presidents de la Generalitat, tres, concretament.
  3. Francesc Micó i les Miconia i l’Orella de l’Os.
  4. Climent Riera, el nostre cartoixà per excel·lència.
  5. Ramon Sala i Saçala, l’Hèrcules de Vic que va plantar cara als francesos.
  6. Jaume Balmes, qui va tenir el destí de la corona espanyola a les seves mans i fou assessor de papes.
  7. Joaquim Salarich, primer cronista de la ciutat.
  8. Narcís Verdaguer i Callís, un dels pares del catalanisme polític, almenys el del catalanisme possibilista.
  9. Joan Collell i Cuatrecasas, fundador de les Serventes del Sagrat Cor de Jesús. Enguany han celebrat el centenari de la seva mort.
  10. Josep Gudiol i Conill, artífex del primer MEV.
  11. Manuel Serra i Moret, cinquè president del Parlament de Catalunya a qui li van espoliar la presidència de la Generalitat, i polític més votat en les eleccions de la primera legislatura de la Generalitat de l’any 1932.
  12. Eduard Junyent, primer doctor del Pontificio Istituto di Archeologia Cristiana de Roma i artífex del MEV.
No obstant, hi ha moltes més altres figures vigatanes d’una magnitud molt considerable i dignes d’estudiar-les i conèixer-les. Per posar-ne uns exemples:
  1. Maria de les Llagues Osona i Mongraula, fundadora realitzadora del convent de Santa Teresa de Vic.
  2. Josep Rius i Serra, nomenat arxiver de la secció d’història de la Congregació de Ritus pel papa Pius XI i protonotari apostòlic de Joan XXIII.
  3. Ramona Maria del Remei Llimargas Soler, fundadora de la congregació religiosa de les Germanes de Jesús Pacient de Barcelona.
  4. Francesc Daniel Molina i Campmajor, arquitecte municipal i provincial de Barcelona, i qui feu el projecte de la bonica i icònica plaça Reial de la Ciutat Comtal. També se li va encarregar el pla d'ordenació urbanística de Sabadell.
  5. De la plaça Reial de Barcelona, si tirem més amunt, en la confluència del passeig de Sant Joan i l’avinguda Diagonal hi descobrim el majestuós monument a mossèn Jacint Verdaguer. L’autor n’és Josep Maria Pericas i Morros, com també ho és de la Casa Pericas, que forma part de l’inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Comentaris