Eleccions #25N: CiU (6)

Vist lleugerament el programa electoral en termes de Transició nacional, hauríem d’anar per altres coses i començar a prendre una decisió. A banda de tot el que diu i no diu el programa electoral, podríem sumar-hi diverses declaracions del que han dit i no han dit els dirigents de CiU des que el President Mas va convocar les eleccions i algunes accions més concretes. No sé si les recordaré totes i, les que recordi/escrigui seran fins el moment d’escriure (que no llegir) aquesta entrada. Vull dir que, segurament, en vindran més. Entre parèntesis, us escric la font perquè, pels que només volen veure la cara sobiranista de CiU, també apreciïn la unionista. 

En primer, lloc, recupero una entrevista de “Els Matins” de TV3(la seva) on Mas afirma que “no anem a una independència clàssica, sinó que anem a tenir els instruments que tenen les nacions, que són els instruments d’estat, un estat propi [...] el que no ens convé és plantejar les coses amb forma d’independència total perquè vol dir que, desapareixeríem de la UE, desapareixeríem de l’euro i ens quedaríem, doncs, aïllats com un bolet...” Ep, no són declaracions d’algú del PP, PSOE o C’s no... “No anem a una independència clàssica perquè desapareixeríem de la UE.” A mi, personalment, no m’ha quedat clar quin tipus d’independència o estat plantegen. 

Aquí en teniu el vídeo:


Alerta amb les paraules que llavors se les fan venir bé a la seva manera. En cap cas parlen d’un estat independent o sobirà (ni al programa del 2010 ni al del 2012), sinó d’estat propi. Fent una cerca a la wiquipèdia, trobem que d’estats n’hi ha de diversos tipus: estat federal, confederacions i estats unitaris. Aquesta és una primera classificació però, el dret internacional en contempla una altra segons la seva capacitat d’obrar en les relacions internacionals: estats sobirans i independents d’una banda, i els que tenen limitacions. Dins d’aquests darrers: estats neutrals (els que “passen palabra” en els conflictes internacionals com podria ser Suïssa), estats sobirans (els que renuncien a exercir les seves competències internacionals i les deleguen a tercers països; solen ser estats molt petits com San Marino, Liechtenstein o Mònaco); també hi ha els estats lliures associats (els que són independents però cedeixen part de les seves competències a un tercer estat; és el cas del famós Puerto Rico que va sortir fa uns dies). Finalment, per fer l’apunt, també existeix l’estat sota administració fiduciària i els estats sobirans no reconeguts internacionalment. Com veieu, dóna molt de sí els tipus d’estat. A quin es refereix CiU quan diu estat propi? No ho sabem. Convindria que ho expliquessin i ho sabéssim? Jo crec que sí. 

El cap de poc, també teníem l’oportunitat de sentir Oriol Pujol dient que faria tot el possible per veure un Mas president d’un estat a Europa. De fet, el diari Ara publicava “Vull que Mas sigui el president d'un estat membre de la UE, no d'una independència” (http://www.ara.cat/especials/eleccions25n/Pujol-Mas-estat-UE-independencia_0_794320739.html). Cosa que, a la meva manera d’entendre, es contradiu amb les paraules que el mateix President va dir al debat de política general quan deia “un cop Catalunya hagi assolit els objectius nacionals que el poble català decideixi, jo no em tornaré a presentar a unes eleccions a la Presidència de la Generalitat”. Queda encara per definir que és l’objectiu nacional però... entenc que Mas, mai serà president d’un estat perquè aquest és el màxim objectiu. De totes maneres, reconec que és filar prim perquè el podrien declarar a mitja legislatura però, les paraules del Pujol fill no ajuden massa als que creiem amb la independència. Ja sé que van dir que evitarien parlar d’aquest terme però... tampoc es tracta de negar-la, no? Jo sóc el primer que entenc que parlar amb termes d’independència sovint no ajuda però, em penso que, més enllà que negar-la o fer-li fastigs, el que cal és pedagogia. Sempre he cregut, dit i escrit, que la independència no és un objectiu, sinó una eina. L’objectiu -coincideixo amb el que diu el programa electoral de CiU- és viure millor. 

Seguim en una propera.

Comentaris