YetiSports

Els que rebeu això a través d’un lector de rss, potser pensareu que és algun Spam o virus o vés a saber què. No, és el nom d’un bonic joc que vaig descobrir ara ja fa molts anys. El fet és que l’altre dia, mirant el recomanable programa de televisió de Catalunya Generació Digital, me’l va fer recordar; no a aquest directament, sinó a partir de l’Angry Birds. El presentador del programa crec que en portava una samarreta i llavors va fer el comentari mentre en la imatge de fons hi sortia el popular joc. 

Pels que no el conegueu l’Angry Birds, just dir-vos que és un dels jocs més populars de la història recent. Pel que he sentit, me l’imagino com el Tetris de l’era moderna. Pel que tinc entès, es tracta d’anar estampant ocells contra coses o dianes. Si us sóc franc, no me l’he instal·lat; ni tant sols baixat al meu mòbil. De fet, ni tant sols hi he jugat mai. És a dir, si la definició no és prou acurada, ho lamento. Per més Inri, he hagut de cercar com s’escrivia. 

Però, i si l’Angry Birds és una espècie de plagi? És el primer joc d’aquesta índole? Doncs no. Fa molt temps -malgrat encara sigui molt jove-, quan jo estudiava un cicle de grau superior, vaig descobrir a través d’un molt bon company de classe, el Yetisports. Estem parlant, possiblement, prop del 2003. El cert és que fou un vici. Semblant a l’Angry Birds, es tracta de jugar amb animals virtuals. En aquest cas, és el mític Yeti que practica diferents disciplines d’esports amb diferents animalons. Bàsicament, els més perjudicats i castigats, són els pingüins. 

Fins on vaig seguir-los, passaven a la versió 8; aleshores els vaig perdre. Però, l’altre dia, arran del Generació Digital, els vaig recordar i em va fer molta gràcia. I, el més interessant de tot, encara estan online. Hi podeu jugar des d’aquí mateix en la seva primera versió per fer-vos-en una idea i us aconsello navegar pel seu lloc web per jugar a les altres versions. Avís a navegants, és un joc i -vull creure- cap animal ha sofert cap mena de dany per fer-los. Ho dic pels més aprensius. Jo sóc el primer de defensar els animals; insisteixo, això és un joc (graciós).

FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Yetisports 1 Pingu Throw

Aquesta de jugar a beisbol amb pingüins és la primera versió però, aquests ens acompanyaran quan fem dianes o aquella prova que fan els homes més forts de món. Tampoc els abandonarem quan estiguem a la platja o juguem a golf amb ells conjuntament amb un flamenc que ens servirà de pal. 

Tot plegat em fa reflexionar sobre el talent, virtuositat, sort, circumstàncies, encert... de ser al lloc concret en el moment precís. Possiblement, quan va néixer el Yetisports, va ser massa primerenc i no va disposar de la capacitat dels smartphones, Internet i xarxes socials que sí disposem avui en dia. Just al contrari que l’Angry Birds. El problema d’anar un pas per davant.; a nivell tecnològic, li passa constantment a Google; a nivell polític, li va passar a Reagrupament... Pel que fa a aquests jocs, l’un, no va triomfar, l’altre ho està fent. Què és el que separa l’èxit del fracàs? Ho desconec. Una franja molt fina. Parlant d’altres temes que no tenen res a veure amb aquest, ja ho he escrit; sovint és l’efecte de la papallona (també aquí) o, com diuen els Manel “I, a vegades, una tonteria de sobte ens indica que ens en sortim. I, a vegades, una carambola de sobte ens demostra que ens en sortim”.

Comentaris