Eleccions #25N: CiU (5)

Seguim amb els fascicles de les eleccions del #25N basades en CiU. Avui, veurem un parell de subapartats més. D'una banda, un dels eixos de la política que pretenen seguir per a la consecució de l’objectiu nacional. Per cert, objectiu que, a hores d’ara encara no m’ha quedat clar quin és. Recordo el President Mas dir que quan s’assolís l’objectiu nacional no es presentaria més a unes eleccions però, quin és aquest objectiu? L’estat propi? La consulta no vinculant? Sigui el que sigui, sembla que es comprometen -no ho puc afirmar categòricament- mentre no s’hagi assolit, a la “Construcció d’estructures d’estat”. Si no ho recordo malament, aquestes paraules “estat” les vaig comptabilitzar en la primera entrada. A veure què hi diuen. 

Respecte això, el Govern treballarà en la construcció d’estructures d’estat que acompanyin aquest procés d’exercici del dret a decidir del poble de Catalunya i que permetin enfortir el país en tots els àmbits. [...] La primera -i més urgent- necessitat que té el país és assolir la plena sobirania fiscal, i el camí per aconseguir-ho és definir la hisenda pròpia per la via de la transformació de l’Agència Tributària de Catalunya en una administració tributària que recapti i gestioni tots els recursos generats a Catalunya per tal de poder garantir el progrés econòmic i les polítiques socials del nostre país. [...] També serà prioritari aprovar una llei electoral catalana que representi i garanteixi la pluralitat del conjunt del territori, tot reforçant la participació democràtica a través de sistemes de representació proporcional personalitzada. 

Altres exemples de construcció d’estructures d’estat són:
  • [...] 
  • La gestió de totes les aigües interiors de Catalunya, amb independència de la conca hidrogràfica de la qual formin part. 
  • [...] 
  • La titularitat i la gestió de totes les infraestructures d’interès general per a Catalunya: aeroports, ports, xarxes bàsiques viària i ferroviària 
  • La necessitat de dotar-se d’un model propi d’organització territorial basat en els · municipis, les comarques i les vegueries”. 
Vaja... Em sembla molt bé, de veritat. Però, que m’expliquin com perquè, de la mateixa manera que l'ONU i OTAN estan en contra de les guerres, que van fer a Srebrenica o què estan fent a Síria? Només he apuntat alguns dels exemples. Seguint amb la seva tàctica política, no sé si són exemples de construcció d’estructures d’estat o pretenen crear-les. Si no les pretenen crear, no anem bé. Si pretenen crear-les, que expliquin com s’ho faran dins de la legalitat espanyola on, sorpresa!, tots els exemples que he posat són competència estatal; espanyola, és clar. Catalunya, ni té ni tindrà la gestió de la conca hidrogràfica (pla hidrològic nacional, per exemple) dins el marc normatiu espanyol. El tema de les infraestructures, ja ho hem vist. Particularment, si vaig votar no a l’estatut(et), va ser, entre altres coses, perquè no resolia el tema del que jo resumeixo com a fronteres (ports, aeroports...). Finalment, la distribució en vegueries, topa de nou amb la legalitat espanyola. D’altra banda, què passarà amb les diputacions/províncies? Ni idea.

Amb tot, em deixo un punt important. Fixeu-vos amb la negreta. “El Govern”. Qui és CiU per afirmar que el Govern treballarà en la construcció d’estructures d’estat? Tots tenim clar que guanyaran però, si fem memòria de l’entrada anterior, veurem que aquest paràgraf, com d’altres futurs, hi ha una clara manca del que ells anomenen “consens i generositat”. 

Però, seguim, “Avançar cap a un estat propi en el marc europeu”. “En l’encetar aquesta nova etapa, la nostra vocació és més europea que mai. Davant dels dubtes i la incertesa que aquesta nova etapa que ara comença pot comportar, des de Convergència i Unió tenim clar que el camí a seguir és aconseguir un estat propi en el marc europeu. [...] La nostra transició nacional cap a un estat propi passa necessàriament per continuar formant part d’Europa, i el primer pas per assolir-ho és comprometre’ns a complir, com a país, totes les obligacions que la UE fixa als seus estats membres. Aquests objectius no són fàcils, i menys en les circumstàncies actuals, però hem de tenir clar que si volem formar part de la UE hem d’estar en condicions de demostrar que Catalunya és un país seriós, rigorós, creïble, competitiu i, sobretot, amb un gran potencial de contribució a la construcció europea”. El primer punt el recullo perquè no em diguin pessimista. Sí, també diuen que tenen clar que el camí a seguir és aconseguir un estat propi en el marc europeu; no em passar per alt. No deixen clar com ni quin tipus d’estat però, diuent que ho tenen clar. D’altra banda, el proper punt em deixa una mica perplex; és el segona part amb negreta. Significa que si no ens garanteixen ser a Europa es fan enrere amb la proposta de l’estat propi? Ho demano... Desconec la resposta. Tot i que, com apuntava Salvador Garcia en aquest post del seu bloc, sortir de l'UE tampoc és cap drama. Finalment, si el primer pas és complir les obligacions de la UE... Això té relació amb el 2020? 2020? 

Seguim en una propera.

Comentaris