Eleccions #25N: SI (1)

En el moment d’escriure’s aquesta entrada, Solidaritat Catalana per la Independència ha de sotmetre el seu programa electoral a votació a la seva militància. De totes maneres sí que hi ha disponible al seu web les 10 raons per les quals els hauríem de votar. Donem-hi una ullada, no? Tampoc crec que disti massa del que hi ha actualment i, a més, aprofito ara que tinc temps per escriure perquè quan l'aprovin potser no en tindré.

Raó número 1: “Som el vot independentista útil, som la garantia d’independència”. Comencem forts i amb un xic de demagògia. És cert que en aquesta legislatura han sigut els únics que han presentat una llei per convocar un referèndum i declarar la independència però... Hi sobra això de “els altres partits només parlen d’independència o d’Estat propi quan es convoquen eleccions, però després pacten amb el PP, acorden tripartits amb el PSC i fan president Montilla, o impulsen el pacte fiscal amb Espanya”. No seré jo que defensi ara el plantejament de CiU o el seu sobiranisme de cap de setmana però... val la pena recordar que el cap de llista per Barcelona formava part del CiU que pactava amb el PP i el segon de la llista per Barcelona formava part de l’E(RC) que va acordar el Tripartit. El tema de Montilla, per a mi, és anecdòtic. Més enllà de les persones, el que cal és valorar projectes. El fet que el cap visible del Tripartit s’anomenés Montilla i fos andalús no té res a veure amb la deriva que hi va haver; vaja si s’hagués dit Macià i fos ripollès no crec que hagués canviat massa. 

Raó número 2: “Tenim el full de ruta més clar per aconseguir la independència, sabem com fer-ho”. Després de sentir com les consultes no eren possibles ni legals i veure-ho fet realitat, aquesta afirmació me la puc creure. Estic segur que saben com fer-ho. D’altra banda, recordant un subapartat del programa de CiU, celebro que en aquest cas el “com” sigui una afirmació i no una pregunta. Recordeu que CiU deia “Com farem aquest procés?”. SI té la resposta. enumero els cinc primers passos: 1) Construir un Govern d’unitat; entenc que no depèn únicament d’ells. Vaja em sorprendria molt que tinguessin majoria absoluta i, si es parla d’unitat, en principi es deuen unir amb algú més. Amb tot, tenint en compte les reunions per aquesta fi del 2010 i les d’enguany, em sorprendria molt que arribessin a acords amb algú. 2) Preparar les noves àrees de seguretat social, hisenda, energia, afers exteriors i seguretat. Coincideixen amb CiU; també amb mi. Són coses que s’han de fer, les estructures d’estat. 3) Negociaran amb la comunitat internacional el reconeixement de l’estat català. Perfecte. 4) Celebraran el referèndum d’independència com a màxim l’11 de setembre de 2014. Com CiU, que m’expliquin com. I, si és el 10 o el 12, tampoc passaria res. I finalment 5) Si Espanya impedeix el referèndum, declararan la independència des del Parlament. Bé! finalment. 

Tanmateix, imagineu-vos que calceu un 42 i aneu a la sabateria. Quan el dependent o la dependenta us demana quin número us porta per provar-vos el model escollit, li dieu: “porti’m un 40, si no em va bé, llavors li demanaré un 41 i, si no em va bé, un 42”. Bé a ser això. 

Raó número 3: “Cal evitar la majoria absoluta de CiU perquè no continuïn amb les ambigüitats”. M’agrada molt. De fet, subscric i he escrit en entrades anteriors el que diuen en aquesta mateixa raó. De totes maneres, per evitar la majoria de CiU, també es poden votar altres forces. És una raó que no és raó... Vull dir, és una raó que és tant vàlida per a ells com per a la resta de les 14 altres candidatures que es presenten a les eleccions del #25N.

Raó número 4: “Volem fer de Catalunya l’Holanda del Mediterrani: un país de progrés i de benestar per als joves, els treballadors, els empresaris i la gent gran” Jo també. Però, i els infants? No ens oblidem que una gran part dels infants de Catalunya viuen sota el llindar de la pobresa? No comparteixo, en canvi, algunes de les mesures concretes; ja sigui per la naturalesa o perquè denoto un caràcter que no m’agrada. Diuen que anul·laran totes les multes del #novullpagar. I per què unes sí i les altres no? Ja vaig escriure sobre el tema i m’hi oposo frontalment perquè si tothom s’agafa la llei pel seu compte prendrem mal. En el mateix punt, diuen que suprimiran els peatges; tampoc hi estic d’acord depenent de com. Què vol dir? Que amb els diners de tots els catalans haurem de de pagar les autopistes? No sembla més encertat que pagui qui les utilitza? També volen desnuclearitzar el país. Doncs què voleu que us digui. Ja he apuntat en algun moment que fusió sí, fissió no. L’energia nuclear, segurament, és la millor que hi ha. Falta estudiar tot el tema de la fusió per deixar de banda la fissió però, abans de desnuclearitzar el país, caldria saber amb quina energia tirarem; una alternativa. 

Seguim amb les altres raons i la conclusió a una propera entrega.

Comentaris