Propers passos

Si em paguessin per article... Hi ha molta gent que viu d’escriure! No sóc un d’aquests. Bromes a part, m’agradaria saber quan es paga per ser opinador i/o tertulià. En el meu cas, em treu temps, és poc llegit i no cobro un duro. Però ho faig amb il·lusió. 

Bé, just han passat un parell de dies de les eleccions i sembla com si alguna cosa es comencés a tòrcer; espero que sigui una mala percepció. Insisteixo amb la gran responsabilitat que tenen CiU i E(RC) per dur a terme l’emancipació nacional. Deixeu-me parlar primer d’E(RC). 

E(RC) ha de saber fer la lectura que cal. Si ha doblat els escons, no crec que sigui precisament per fer polítiques d’esquerra sinó perquè la gent (com en el cas dels cartutxos de tinta d’impressores) prefereix l’original que no pas el reciclat o succedani. Que potser també però, no tant com perquè ajudi a CiU a fer aquest camí cap a la independència. Els d’esquerra esquerra s’han decantat més cap a PSOE, ICV i les CUP. No ho han d’oblidar perquè si ho obliden es tornaran a posar sobre aquella línia que els va dur a donar prioritat a les polítiques d’esquerra, que els va fer donar suport als socialistes i al tripartit. Com va acabar allò, no crec que faci falta recordar-los-hi. Com deia ahir, generositat i humilitat. Rebran menys càstig per si deixen de banda una mica les polítiques d’esquerra que no pas si deixen de banda les nacionals. 

Generositat i humilitat perquè, com en qualsevol separació, sempre n’acaba pagant els plats trencats la criatura de torn que no en té cap culpa. Si no té a ningú guiant-los, en part és culpa de Reagrupament, que va abandonar el company de batalla que havia fet guanyador per donar suport al gran perdedor. Ara no sabem qui els farà de crossa perquè no caiguin o qui els ajudarà a fer el camí per tal que condicionin CiU en la bona línia però, és important que no només no descarrilin de la via que els ha fet arribar a aquesta estació clarament guanyadora, sinó que siguin prou responsables per condicionar i ajudar CiU. Total, em penso que pel bé del país (la criatura) CiU i E(RC) han d’acostar postures. Que CiU baixi una mica del burro i abondoni aquesta prepotència i que E(RC) no s’hi giri de cul per les polítiques socials. Entenc que no cal que es facin polítiques 100% de dretes però, també és cert que fan falta més polítiques de retallades. No s’ha de condicionar l’eix nacional en funció de l’eix social; cal que ho tinguin clar perquè sinó, no ens sortirem. Em sembla que, a banda que ja són prou grans tots dos, tenen un clar encàrrec de la societat catalana i han de trobar un terme mig. 

En referència a CiU, passats dos dies, entenc que encara no han entès res perquè la puta i la Ramoneta que els ha fet ser on són (entre altres coses), sembla tornar a ser la convidada de torn a la casa gran. Si més no, això és el que es desprèn de les declaracions de Mas i Pujol amb una diferència d’unes 12 hores. El primer dient que la consulta tiraria endavant. El segon, amb un somriure menyspreable, afirmant a als matins de TV3 que “si el país no és governable en el dia a dia, li asseguro que el dret a decidir estarà al congelador durant molt temps”. Ni calen aquestes declaracions, ni cal el somriure amb el qual ho afirma. O potser ja els hi està bé que estigui al congelador? Recordo que Pujol també és el que va dir l'endemà del congrés de Convergència que aquesta no era independentista. Sort que a la compareixença d'ahir del President Mas va insistir que això es faria sí o sí.

En aquest sentit val la pena recordar el que posa el programa electoral de CiU que, potser, no s’ha llegit Oriol Pujol (pàgina 13): 

En aquest sentit, i recollint l’establert a la resolució que va aprovar el Parlament de Catalunya per àmplia majoria el passat 27 de setembre de 2012, el proper Govern de la Generalitat impulsarà una consulta la propera legislatura per tal que el poble de Catalunya pugui determinar lliurement i democràticament el seu futur col·lectiu. 

Aquesta consulta es farà d’acord amb la legalitat que s’esdevingui i amb tota la legitimitat democràtica”. 

Tenint en compte que CiU serà el proper govern de la Generalitat, ha d’impulsar la consulta. No és només un avís a CiU, sinó també a E(RC). En el seu programa també ho posen. Independentment de l’eix social, s’hi han compromès ambdós. Que no tornin a caure en els errors del present (CiU) i passat (E(RC)) perquè la confiança va minvant. El Parlament i els dos principals partits tenen un encàrrec clar al que s’hi han compromès. Que no busquin excuses. Que no facin penedir-se a la gent d’haver-los fet confiança.

D'altra banda, el que aniria molt bé de cara als ciutadans, fora que es creés alguna comissió o alguna cosa per tal que els ciutadans estiguéssim més o menys informats de com va tot aquest procés. Que no hi hagi la sensació que això de la independència, fetes les eleccions, ara ho tanquem en un calaix i ja ho tornarem a treure quan faci falta. Màxima informació i transparència per saber que realment estan per la labor.

Comentaris