Eleccions #25N: Eb

Bé, ahir deixàvem per avui la reflexió sobre els Escons en Blanc i amb aquesta, tanco el cercle de moltes entrades dedicades al 25N. Encara queden dies i possiblement tindrem temps d'escriure més coses però, tinc la convicció d’haver fet els deures. He intentat estar informat de les opcions que tenia, les he analitzat i valorat i, falta prendre una decisió; la decisió. 

Com és públic i notori, cas que acabi votant Pirata.cat o els que avui explicaré, posa de manifest un acte de rebel·lió, una manera de dir a la major part de la classe política un “sapigueu que sóc demòcrata, aniré a votar però tot el que promogueu no va amb mi”. Acte d’irresponsabilitat per alguns? Segurament. Total, el vot és secret, de manera que al que no li estigui bé, sempre es podrà quedar amb el dubte del que acabi fent. 

Així doncs, Escons en Blanc (Eb). He sentit molt darrerament a gent demanant que el vot en blanc o el nul hauria de tenir representació. Doncs premi! És exactament això. Diria que el 99% desconeixen aquesta possibilitat però, hi és; hi era. Tanmateix, també estic segur que, cas que la coneguessin, un gran % més tampoc els votaria; alguna excusa o altra trobarien. Com en els altres casos, Escons en Blanc tenen un ideari curt i concís. Cosa d’agrair a aquestes altures. Vegem-lo del seu lloc web. 

Per fer-ho es, responen a unes preguntes bàsiques. La primera, és què és Escons en Blanc. Resposta : “és un partit polític que ofereix al ciutadà un vot vàlid de protesta mitjançant un escó buit”. Això és important, un escó buit. Una cadira buida. Els que hàgiu vist alguna vegada algun debat o alguna sessió al Parlament, haureu notat que hi ha moltes cadires buides. Sapigueu que no són representants del partit, sinó diputats d'altres formacions polítiques que hi haurien de ser i no hi són. Gent que la paguem perquè vagi a treballar allà i no hi va. I, Eb, a qui va dirigit? Fàcil, “a qui no se sent representat per cap altre opció política”. Premi.

Quin és l’objectiu d’Escons en Blanc? “aconseguir que el vot en blanc sigui computable por llei”. I, una pregunta que a molts us preocuparà; sobretot, als que voteu en blanc o nul (allò de... posar uns talls de xoriço al sobre o quelcom semblant), què passa si voto a Escons en Blanc (Eb)? “El teu vot és computat i tingut en compte realment en el repartiment d’escons. Per tant, el vot a Escons en Blanc és semblant però millor que el vot en blanc o el nul. També és un vot que anima a anar a les urnes a bona part dels abstencionistes”. És a dir, participo del sistema democràtic però cap de les opcions que es presenten em satisfan. 

Bàsicament, el programa electoral d’Escons en Blanc 2012, resumidament, conté un únic punt: “No prendre possessió dels escons assignats. D’aquesta manera s’eviten automàticament els costos per a les arques públiques ja que ni candidat electe ni partit tenen dret a cap contraprestació econòmica". Tant per tant, si la cadira és buida, que no ens costi res al contribuent, no? Ara mateix, hi ha cadires buides que sí que ens costen al contribuent. I, és legal això que fan? “Sí, és plenament legal i manté l’escó buit tota la legislatura. El candidat electe no participa de cap manera ja que, en no prendre condició plena del càrrec, no es tenen drets ni obligacions com a diputat, senador, regidor, etc. Així s’estalvia als candidats electes una pèrdua de temps en els plens i suposa un estalvi per a tots; s’eviten sous, dietes i altres beneficis (despatxos, telèfons, informació privilegiada). El partit tampoc té cap cost per al ciutadà, ja que no es finança públicament amb les subvencions permeses per la llei de finançament de partits polítics. Totes les despeses són sufragades pels seus militants, simpatitzants i donacions particulars. El compromís en no suposar una despesa al contribuent és màxim”. 

Però, escolteu, això és així, o només és una teoria? Que els hi ho preguntin als ciutadans de Foixà (Baix Empordà) i Gironella (Berguedà), que ja compten amb les seves primeres regidories buides per decisió dels seus habitants corresponents a les passades eleccions municipals; 2 i 1 regidors respectivament. Alerta! en el cas de Foixà van rebre el 32% de vots; els altres 5 regidors estan en mans de CiU. En el cas de Gironella, van rebre prop del 7% de vots; els altres regidors se’ls reparteixen Esquerra - AM (1), PSC - PM (3) i CiU (8). 

Bé, i fins aquí les valoracions de les candidatures. Teniu per triar i remenar. Jo, tinc clar què no votaré però encara no tinc clar què votaré. Sóc ben lliure de fer el que vulgui. Com tots vosaltres. El meu vot val el mateix que el vostre: 1. Votaré amb els deures fets i confio que serà un acte de disconformitat amb tot el sistema actual i els que viuen d’ell. Fins aquí podíem arribar. Veurem com evoluciona tot plegat fins el dia 25 i, més important encara, a partir d’aquest. Desitjo que us hagi agradat el treball. Certament, hi he dedicat moltes hores però, com us dic, si més no posaré la butlleta a l’urna amb els deures fets. Com demanava el President Mas, hauré valorat els projectes i les candidatures. Potser per massa.

Comentaris